Please note: This project is no longer active. The website is kept online for historic purposes only.
If you´re looking for a Linux driver for your Atheros WLAN device, you should continue here .

Ticket #1554 (closed defect: fixed)

Opened 12 years ago

Last modified 11 years ago

AR5418 & svn 2707 unable to aquire DHCP address

Reported by: bismark@foofus.net Assigned to:
Priority: major Milestone: version 0.9.5
Component: madwifi: other Version: trunk
Keywords: Cc:
Patch is attached: 0 Pending:

Description (Last modified by mrenzmann)

On a Lenovo T60p with the AR5418 chipset the newest svn drivers load successfully. However after association the card cannot obtain a DHCP address. The access points tested are known working ones tested in Open, WEP, and WPA modes. This had been working a few weeks ago but I had to rebuild and had to redownload the svn drivers and can't remember which revision was working.

Running Ubuntu Feisty 7.04 with generic kernel

Linux mysystem 2.6.20-16-generic #2 SMP Fri Aug 31 00:55:27 UTC 2007 i686 GNU/Linux

lspci | grep Atheros

03:00.0 Network controller: Atheros Communications, Inc. AR5418 802.11a/b/g/n Wireless PCI Express Adapter (rev 01)

modprobe results

Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3001.876000] ath_hal: 0.9.30.13 (AR5210, AR5211, AR5212, AR5416, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413, RF2133)
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3001.884000] wlan: 0.8.4.2 (svn r2707)
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3001.888000] ath_pci: 0.9.4.5 (svn r2707)
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3001.888000] ACPI: PCI Interrupt 0000:03:00.0[A] -> GSI 17 (level, low) -> IRQ 22
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3001.888000] PCI: Setting latency timer of device 0000:03:00.0 to 64
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.024000] ath_pci: switching rfkill capability off
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] ath_rate_sample: 1.2 (svn r2707)
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] ath_pci: switching per-packet transmit power control off
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: 11a rates: 6Mbps 9Mbps 12Mbps 18Mbps 24Mbps 36Mbps 48Mbps 54Mbps
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: 11b rates: 1Mbps 2Mbps 5.5Mbps 11Mbps
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: 11g rates: 1Mbps 2Mbps 5.5Mbps 11Mbps 6Mbps 9Mbps 12Mbps 18Mbps 24Mbps 36Mbps 48Mbps 54Mbps
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: turboA rates: 6Mbps 9Mbps 12Mbps 18Mbps 24Mbps 36Mbps 48Mbps 54Mbps
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: turboG rates: 6Mbps 9Mbps 12Mbps 18Mbps 24Mbps 36Mbps 48Mbps 54Mbps
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: H/W encryption support: WEP AES AES_CCM TKIP
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: mac 12.10 phy 8.1 radio 12.0
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: Use hw queue 1 for WME_AC_BE traffic
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: Use hw queue 0 for WME_AC_BK traffic
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: Use hw queue 2 for WME_AC_VI traffic
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: Use hw queue 3 for WME_AC_VO traffic
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: Use hw queue 8 for CAB traffic
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.036000] wifi0: Use hw queue 9 for beacons
Sep 12 09:03:59 mysystem kernel: [ 3002.048000] wifi0: Atheros 5418: mem=0xedf00000, irq=22

dhclient ath0 output

Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.4
Copyright 2004-2006 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
wifi0: unknown hardware address type 801
wifi0: unknown hardware address type 801
Listening on LPF/ath0/00:16:cf:af:c2:97
Sending on   LPF/ath0/00:16:cf:af:c2:97
Sending on   Socket/fallback
DHCPDISCOVER on ath0 to 255.255.255.255 port 67 interval 5
DHCPDISCOVER on ath0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
DHCPDISCOVER on ath0 to 255.255.255.255 port 67 interval 13
No DHCPOFFERS received.
No working leases in persistent database - sleeping

Change History

09/12/07 18:05:56 changed by strasak@bubakov.net

try madwifi revision 2701 or earlier, if it will work, then this is related to #1543

09/13/07 06:24:11 changed by mrenzmann

  • description changed.

12/25/07 14:29:42 changed by anonymous

Same problem with rev3081 on a Zepto znote 6224W with a Atheros 5418 with Ubuntu 7.10.

01/22/08 12:10:59 changed by fluo

Same problem here with Zepto Znote 3215w, with Zepto Wpro card (AR5418). ubuntu 7.10

02/06/08 21:19:00 changed by fluo

resolved here with linux kernel 2.6.22-14-generic on Ubuntu 7.10

02/06/08 21:29:09 changed by bismark@foofus.net

Resolved for me with newer SVN releases. Possible to close now.

02/07/08 06:08:53 changed by mrenzmann

  • status changed from new to closed.
  • resolution set to fixed.

02/07/08 06:16:18 changed by mrenzmann

  • milestone set to version 0.9.5.

(follow-up: ↓ 10 ) 05/10/08 19:08:55 changed by anonymous

still not working

(in reply to: ↑ 9 ) 05/14/08 06:57:04 changed by mrenzmann

Replying to anonymous:

still not working

If you claim that you still suffer from a bug that we think as been fixed, then please provide details as proof. Make sure you're running the version we claim to have the fix for this issue first.